Yeme içme sektörü, kendisini savuran değişim rüzgarına tahmin edilenden çok daha hızlı bir şekilde ayak uyduruyor. Küresel ve yerel pazarlarda temassız teknolojilerin ve paket servisin popülerlik kazanması bu duruma örnek gösterilebilir. İşletmeciler, işletmelerini koruyabilmek ve gelirlerini artırabilmek için hızlıca reaksiyon gösteriyor ve sonuç alıyorlar.
Temassız sipariş ve ödeme sistemleri gibi, işletmelerin Covid-19 nedeniyle zor günler geçirdiği bu dönemde ortaya çıkan bir başka yeni konsept daha dünyanın büyük kısmında işletmecilerin dikkatini çekti. İsimleri başlangıçta kulağa farklı gelmek ile beraber etkileri yadsınamaz. ‘Hayalet’, çoklu ve ‘sanal’ mutfaklarla tanışmanın tam zamanı.
Hayalet (Karanlık) Mutfak
Yeni bir işletme açma hazırlığındaysanız, masaya servis yapmayıp yalnızca paket servise yönelebilirsiniz. Bu durumda, işletmenizin hazırda bulunan mutfağını kullanabileceğiniz gibi, başka bir lokasyondaki bir mutfağı da kiralayabilirsiniz. Müşterilerinizin verdiği paket siparişler bu mutfaklarda üretilir, kuryeniz aracılığıyla teslim edilir. Masaya servis vermediğiniz için giderleriniz azalır, zamandan kazanır ve işletmenizin verimliliğini artırırsınız. İşte bu konsepte, hayalet mutfak veya karanlık mutfak adı veriliyor.
Paket servis odaklı ilerleyen hayalet mutfak konsepti, restoran web sitesinden online olarak veya aracı platformlar üzerinden verilen siparişlerin, hızlı bir şekilde hazırlanıp yola çıkmasını sağlamak üzere geliştirilmiş bir sistem. Özellikle Covid-19 pandemisi süresince, restoranların yönelmek zorunda kaldığı paket servisin daha düşük maliyetlerle daha verimli hale gelmesini hedefliyor.
Çoklu (Bulut) Mutfak
Çoklu mutfaklar, hayalet mutfaklara benzer bir çalışma modeline sahipler. Ancak ikisini birbirinden ayıran önemli bir fark var. Çoklu mutfaklar, aynı anda birden fazla işletmeye ev sahipliği yapabiliyorlar. Bu işletmeler, aynı işletmeciye veya farklı işletmecilere ait girişimleri tek bir çoklu mutfak ortamında toplayarak hizmet veriyorlar.
Çoklu mutfak sisteminin en göze çarpan faydası giderleri düşürmesi diyebiliriz. Tek bir mutfakta birden fazla işletmeye paket servis odaklı hizmet verilmesi giderleri ciddi anlamda azaltıyor.
Sanal Mutfak
Bu iki yeni nesil mutfak konseptinin yanı sıra, sanal mutfaklardan da bahsetmeliyiz. Böylece, bu kavramların birbirine karışma ihtimalini de ortadan kaldırabiliriz.
Bir işletmecinin farklı ürün çeşitlerini, aynı çatı altında ancak farklı markalarla müşterilerine sunması sanal mutfak olarak adlandırılıyor. Sanal mutfağın en önemli özelliği, fiziksel olarak hiçbir şekilde bu işletmelere ulaşma imkanının bulunmaması ve yalnızca paket servis ile internet ortamında hizmet vermeleri.
Sanal mutfaklar, işletmecilerinin gelir potansiyelini artırmanın yanı sıra, daha geniş bir müşteri profiline hizmet vermelerini de sağlıyor. Örneğin, bir köfteci ile sıcak sandviç restoranını aynı mutfaktan yürütmek ve sadece internet üzerinden hizmet vermek mümkün.
Peki nasıl çalışacaksınız?
Bu farklı mutfak konseptlerinden herhangi birinin işletmenize uygulanabilir olduğunu fark ettiyseniz, hatta halihazırda benzer şekilde çalışıyorsanız, bize nasıl daha iyi hizmet verebileceğinizi soruyor olabilirsiniz.
Hayalet, bulut ve sanal mutfaklar için dijitalleşme adımını kusursuz bir şekilde atmak kritik önem taşır. POS sisteminizin, entegrasyon esnekliği sunduğundan emin olmalısınız.
Simpra, gerekli güncellemeleri sıklıkla gerçekleştirerek, işletmelerin paket servis yönetim ihtiyaçlarına cevap veriyor. GetirYemek, Yemeksepeti ve Trendyol Yemek gibi platformlardan gelen paket servis siparişlerinin gerçek zamanlı olarak POS sisteminize düşmesini ve tüm süreçleri POS sistemi üzerinden tamamlamanızı sağlıyor. GetirYemek platformu üzerinde sunduğu çoklu mağaza entegrasyonu sayesinde, aynı lokasyonda farklı mutfaklar oluşturmak isteyen çoklu ve sanal mutfak sahiplerine hizmet ediyor. Kendi web siteniz ve / veya mobil uygulamanız üzerinden sipariş almak isterseniz, ihtiyacınız olan tek şey Simpra WebShop modülü. Ödeme kaydedici cihaz işlevi gören SimpraPAY ile paket servis süreçlerinizi, NFC uyumlu Android telefonlar veya Android işletim sistemli POS terminalleri üzerinden de rahatlıkla yönetebiliyorsunuz.