Manav Dükkanı Açma Maliyeti, Gerekli Belgeler ve İzinler

0
16620

Kendine ait bir dükkan açmak isteyenlerin aklında canlanan ilk soru, ne tür bir dükkan açmanın daha mantıklı bir tercih olacağıdır. Sizlere dükkan olarak adlandırılan küçük işletmelerin tercih edilme nedenlerini anlatacağımız blog yazılarımızda, önceliği manav dükkanına verdik. Eğer sizin de aklınızda böyle bir fikir varsa ama soru işaretlerinden kurtulamıyorsanız, neden manav dükkanı açmayı tercih edebileceğinizi, hadi beraber inceleyelim!

Sezonu Geçmeyen Gıda Sektörü

İnsanların hayatını sürdürebilmesi için en önemli faktör besindir ve düzenli olarak tüketilmesi gereken besin değerleri vardır. Bu besin değerlerini ise en çok manavlarda gördüğümüz meyve ve sebze gibi zorunlu tüketim malları olarak geçen tarım ürünleri oluşturur. Meyve ve sebzeler sezonluk üretilse bile, tüketiciler mevsimlere göre meyve ve sebze almaya devam etmektedir. Bu nedenle teknoloji, bütün besin değerlerini tek seferde sağlayan, yenilebilir kapsüller üretecek kadar gelişmeden, -ki önümüzdeki en az 10 yıl içinde olması pek mümkün görünmüyor- tarım ürünlerine olan talep azalmayacaktır.

Kaynak Bolluğu

Birinci maddede belirttiğimiz üzere, manav ürünlerine olan talebin azalması öngörülmemektedir. Bu nedenle, ülkemizde yaş meyve ve sebze üretimi de oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre Türkiye, yaş sebze üreticisi ülkeler arasında 4. ve yaş meyve üreticisi ülkeler arasında ise 5. olarak yer almakta. Sonuç olarak, arz ve talep oranının yüksekliği göz önünde bulundurulduğunda, kaynak sorunu yaşamamak, büyük bir avantaj olarak nitelendirilebilir.

Rakipler Üstündeki Avantajlar

Küçükten büyüğe, her ölçekten işletme açmak isteyenlerin en çok aklını kurcalayan konu, karşılaşacağı rakiplerdir. Manav dükkanları göz önünde bulundurulduğunda, akla ilk gelen rakip süpermarketler olabilir. Bu algı seni yanıltmasın. Tüketicilerin çoğu, meyve ve sebze gibi alışverişlerde hâlâ manavları, süpermarketlere tercih etmektedir. Neden mi? Çünkü öncelikle, süpermarketlerde marj oranları her zaman daha fazladır ve bu sebeple ürün fiyatları daha yüksek olur. İkincisi, süpermarketlerde sabit bir fiyat skalası kullanılmasına karşılık, manav sahipleri, ürünleri kendileri fiyatlandırır. Üçüncüsü ise, tüketicilerin çoğu bu ürün kalemlerinde organik ürünleri alabilecekleri işletmelere gitmeye daha meyillidir.

Düşük Maliyet

Manav dükkanı açmanın en büyük avantajlarından biri ise büyük bir sermayeye ihtiyaç olmamasıdır. Manav açma sürecinde iki seçenek var. İlk seçenek, var olan bir dükkanı devralmak. İkincisi ise, sıfırdan bir dükkan açmak. İkisi arasında çok büyük bir maliyet farkı olmamak ile birlikte, dükkanın için gereken araçlar ve sistemler de minimum sayıda. Manavını açtıktan sonraki kâr oranın ise tamamen seni, diğer manav dükkanlarından ayıran özelliklerin olacaktır. Getirttiğin malların ıskartaya çıkabilme ihtimalini de göz önünde bulundurarak, ürünlerini olabildiğince hızlı ve toptan satabilmende fayda var.

Gerekli Belgeler ve Adımlar

Neden farklı işletmeler değil de manav dükkanı açmayı tercih etmelisin sorusunun en önemli cevaplarından biri ise gerekli evraklar ve adımlar. Diğer dükkanlara ve işletmelere kıyasla, manav dükkanı için gereken evrakların ve sürecin tamamlanması daha kolay. Seni nasıl bir süreç bekliyor, hadi beraber göz atalım.

Adımlar

Dükkanı açacağınız yerin belirlemek.
Sermaye çıkarmak. (Kira, depozito, komisyon vb.)
İş planı oluşturmak. (Ürünler, tedarikçiler vb. bir plan ile sistematik bir şekilde ilerlemek.)
Açtığın dükkanı düzenlemek ve yerleştirmek.
Dükkanı açmak.

Belgeler

Vergi Levhası
Kimlik Fotokopisi
2 Adet Vesikalık
Kira kontratı
Tapu Fotokopisi
Faaliyet Belgesi
Oda kaydı
İmza Sirküleri
Ruhsat Başvuru Formu
Adli Sicil Kaydı
SGK Giriş Bildirgesi
Ticari Sicil Kaydı
İtfaiye Uygunluk Raporu

Kolay Hedef Kitle

Çoğu kişinin ilk aklına gelen doğru hedef kitle, mahalle sakinlerine ya da direk perakende satın alan işletmelerdir. Doğru bir strateji olarak görünse de, kısmen yanlıştır. Ürünleri hızlı ve toptan bir şekilde elden çıkarmak için daha büyük kitleleri hedeflemelisin. Restoranlar ve caféler bu kitlelere örnek olarak verilebilir. Bu noktada, stoklarını, gelirlerini ve giderlerini sistematik olarak takip etmene yarayan birtakım ürünlere ihtiyaç duyabilirsin. Ne yazık ki, büyük kazanmak için bazen küçük fedakârlıklar yapmak gerekebilir. Bu küçük fedakârlıklar ise sonradan sana daha büyük gelirler getirebilir.

Fark Yaratan Sistemler

Manav dükkanları çok uzun süredir kültürümüzde yer almakta. Son yıllarda market grupları ve online siparişler her ne kadar popüler olmaya başlasa da, bu durum manav dükkanlarını kötü etkileyecek diye bir şart yok. Bu tarz işletmelere de hizmet vererek, kârını artırabileceğinden bahsetmiştik yukarıda. İşlerini kusursuz yönetmek için ise birtakım sistemlere ihtiyaç duyabilirsin. Eski usul hesap defterleri yerine, bütün işlerini anında görüntüleyebileceğin ve düzenli raporlar tutabileceğin bir POS sistemi, sana büyük bir fark yarattıracaktır. Toptan satışlarını ve ıskartaya düşen mallarını detaylı inceleyebileceğim bir Stok ve Maliyet Yönetim Sistemi de büyük bir artı. Neden mi bu kadar çaba ve para harcansın? Çünkü, eğer bir iş kurmak istiyorsan, sektörde seninle aynı işi yapan diğer manavlardan bir fark yaratman ve iş skalanı genişletmen gerek.

Başarı Öyküsü

Manav dükkanı açma fikri şuan sana daha yakın gelmeye başladıysa ve kafanda nasıl yapacağına dair fikir haritası oluştuysa, işe koyulmanın tam zamanı! Gerekli adımları izleyerek dükkanını hemen açabilir ve yukarıda geçen 7 başlık altındaki önerilere uyarak, dükkanını yeni nesil bir işletmeye çevirebilirsin. Simpra ailesi olarak, senin ve dükkanın yanındayız! Bu sürecin nasıl işlediğini anlamak, işletmen için gerekli ürün ve çözümleri öğrenmek istersen web sitemize göz atabilir ve form doldurarak sana ulaşmamızı sağlayabilirsin.

Bulut tabanlı Restoran Otomasyonu Simpra ile tanışın.
(İşletmenizi Büyütüp, Kârınızı Artırmak İçin Tıklayın!)