Başarılı Bir Restoran İşletmesi Olmanın Püf Noktaları

0
2845

Herkes bir restoran açabilir. Ancak, herkes başarılı bir restoran işletemeyebilir. Peki, bir restoranı başarılı kılan nedir? A’dan Z’ye çok fazla değişken olsa da, işletmenizin başarısını açık ara farkla yükseltecek belirli kriterler var. Restoranınızı/kafenizi açacağınız konumdan tutun, işletmenizin boyutuna kadar birçok etmen yapacağınız işin başarısında rol oynar. Ancak unutmamalıyız ki, başarının en büyük etkeni yaratıcılıktan ve hizmet kalitesinden gelir.

Başarınızı etkileyebilecek her maddeyi ve detayı tek makale altında toplayamayacak olsak da, en önemlilerini ve sektörde size ciddi farklar yaratabilecek konuları ele alacağız. İşletmenizin kapılarını müşterilerinize açmadan önce, aşağıda bulunan başlıklara ve içeriklerine göz atmanızı tavsiye ederiz.

Yeni bir işletme açmak için yasal süreçler

Eğer ilk defa bir yiyecek-içecek işletmesi açıyorsanız, ilk adım yasal süreçler hakkında bilgi edinmek olacaktır. Sizi bekleyen yasal süreçler hakkında nereden bilgi edinebilirsiniz? Tabi ki, internet! Google’ın gücünü kullanarak sizi bekleyen tüm yasal süreçlerle ilgili detaylı bilgiye ulaşabilir ve tüm adımları eksiksiz bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Açacağınız yiyecek-içecek işletmesinin türüne göre sizin için hazırladığımız blog yazılarımızı okuyarak gerekli evraklar ve masraflar hakkında da bilgi edinebilirsiniz!

İşletmeye özel konsept belirleme

Yiyecek-içecek işletmenizin türü ne olursa olsun -café, restoran, kahveci, fırın, pastane, manav vs.- olabildiğince orijinal bir konsept belirlemeniz sizin için faydalı olacaktır. İnsanlar her geçen gün benzersiz hizmetlere daha fazla ilgi gösteriyor. Bu nedenle, hem operasyonel süreçlerinizin kalitesi hem de orjinalliği büyük bir önem arz ediyor. Sektördeki birçok işletme artık sosyal medya paylaşımlarının öne çıkabileceği ve “influencer” olarak adlandırılan meslekten insanların dikkatini çekebilecek konseptler belirlemeyi tercih ediyor. Yani, bir manav veya balıkçı dükkanı bile açıyor olsanız, sizi öne çıkaracak özelliklerden birisi belirlediğiniz konseptin yaratıcılığı olacaktır.

Pratik bir restoran otomasyonu

İşletmeniz açılışa hazır ve müşterilerinize ilk izlenimi verdiniz. Peki, sizi başarıya taşıyacak sonraki adım ne? Teknolojiden faydalanmak. Basit ve pratik bir restoran otomasyonu seçmeniz gerekir. Bütün operasyonel süreçlerinizi entegre yönetebilecek bir ürün ve o kadar iş yoğunluğunun içinde, en küçük sorunda bile hemen destek alabileceğiniz bir ekip… Bu nedenle, tercih ettiğiniz firma işletmenizin kaderini bile belirleyebilir. Yavaşlıktan şikayet eden müşteriler, yanlış gönderilen siparişler, masa başında içinden çıkamadığınız karmaşık raporlar derken bütün yönetim süreci gözünüzde büyüyebilir. Ancak, bunların hepsini hızlıca ve kolayca çözebilecek bir marka ile çalışmak size büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Kapsamlı bir POS sistemi

Operasyonel süreçlerden bahsetmişken, ilk adım olan POS sisteminden başlayabiliriz. Yiyecek-içecek işletmenizde gerçekleşen tüm operasyonların başı POS sistemi diyebiliriz. Siparişten ödemeye, hatta rezervasyon kabul ediyorsanız, masa rezervasyonunuza kadar her süreç bir noktada POS sisteminize bağlanır. Yine küçük işletmelerden örnek verelim; manav bile açmış olsanız, ürün kalemlerinizi POS’unuza ekleyip saniyeler içinde ödeme aldığınızı hayal edin. Hiç fiyat girmenize gerek kalmadığını, müşteriye doğru ürünü doğru fiyata verdiğinizi kanıtlamaya çalışmadığınızı düşünün. Başka bir örnek verecek olursak; kahveci açtınız ve kahvelerinizin içine kattığınız ürünlerin detaylarını göstermek istiyorsunuz. Laktozsuz süt seçiminden tutun, alerjen bilgilerine kadar menünüzde ve stoğunuzda geçen her ürünün POS sisteminize entegre çalışması, iş akışınızı çok daha kolay takip etmenize ve müşteri ilişkilerini güçlendirmenize imkan tanır.

Gelişmiş Entegrasyonlar

Aslında, gelişmiş entegrasyonlar deyip geçmemek lazım. Yukarıda belirttiğimiz POS sistemi ile beraber çalışan operasyonların hepsini birer entegrasyon veya modül olarak düşünün. Neredeyse her işletmenin artık QR menü kullandığını düşünecek olursak; bir QR menüde aradığınız en önemli özellik POS sistemi entegrasyonu olmalı. Tüm ürün kalemlerinizin menünüz ve POS sisteminiz ile senkronize güncellendiğini düşünün. Stok ve maliyet sisteminde gözüken ürünleriniz ve onların besin değerlerinin menüye aktarılmasından, menüye yansıyan içeriklerinizin POS sistemine aktarılmasına kadar son teknoloji restoran çözümleri işinizi oldukça kolaylaştırır. Aynı zamanda, e-Fatura ve e-Belge entegrasyonları ile çevreye daha duyarlı bir işletme hâline gelebilirsiniz.

Sosyal medyanın gücü

Başarılı bir işletmeye sahip olmanın son ama sonu gelmeyen maddesi; pazarlama. Ürünlerinizin ve hizmetinizin kalitesinin yanı sıra, pazarlama kalitenizin de iyi olması çok önemli. Gelen müşterilerinize, kendi işletmenizin reklamını yaptırmak çok kolay ama bir o kadar da hileli bir stratejidir. Güzel bir atmosfere, orjinal bir konsepte, hızlı ve pratik hizmete sahip olduğunuzu varsayarsak, ihtiyacınız olan artık iyi tasarlanmış sosyal medya hesapları ve web sitesi olacaktır. Dijital kanallarda olabildiğince görünürlüğünüzü artırın ve daha fazla müşteriye ulaşın. Unutmayın ki, dijital kanallar yaşayan bir süreci kapsar. O süreci sürekli beslemek gerekir. Siz ne kadar istikrarlı bir şekilde pazarlama stratejilerinizi geliştirirseniz, başarınızı o kadar artırabilirsiniz.

Başarılı bir café/restoran işletmesine sahip olmanın püf noktalarını ele almış olsak da, işletmenizi açarken dikkat etmeniz gereken diğer konulardan bahsetmekte de fayda var. Eğer yeni bir işletme açmayı planlıyorsanız veya yukarıda tartıştığımız konular hakkında daha detaylı fikirler edinmek istiyorsanız, başlıklara tıklayarak ilgili konu hakkındaki blog yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Restoran Açmak için Gereken Belgeler, İzinler ve Maliyet
Yeni Bir Restoran Açarken Hata Yapmamanız İçin Tavsiyeler
Restoranınızın Web Sitesini Kurarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bulut tabanlı Restoran Otomasyonu Simpra ile tanışın.
(İşletmenizi Büyütüp, Kârınızı Artırmak İçin Tıklayın!)