Restoranlar İçin Sürdürülebilirlik

0
2596

Su kaynaklarında azalma ve iklim krizi gibi çevresel sorunlar, müşterilerin tüketimde daha fazla sürdürülebilir ürün ve mekanları tercih etmesini sağlamıştır. Bununla birlikte birçok restoran da, yeşili önemseyerek ve ekolojik dengeye katkıda bulunarak sürdürülebilir bir işletme olma adımları atmıştır.

Atıkları azaltma ve geri dönüşüme önem verme, yeniden kullanılabilir ürünleri tercih etme, sürdürülebilir bir menü hazırlama ve enerji kaynaklarından tasarruf etme gibi birçok adımla sürdürülebilir bir restoran olmak mümkün. Yazımızın devamında bu adımlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

Atıkları yönetin

Restoranlar yılda tonlarca geri dönüştürülebilecek veya gübreleştirilebilecek çöp üretmektedir. Bilinçli bir tüketimi ve sürdürülebilirliği kapsamayan uygulamaların çöp yığınlarına ve hava kirliliğine sebep olduğu bilinmektedir. Restoran işletmelerinin ortaya çıkardığı atık miktarını yönetmek ise, bu noktada oldukça önemlidir.

Atıkları yönetebilmeniz için atacağınız ilk adımlardan biri menü planlamasını doğru bir şekilde yapmak olmalıdır. Atık azaltıcı bir menüye sahip olmak için daha az atık çıkaran malzemeler tercih etmeyi öncelik olarak belirlemelisiniz. Malzeme israfını önlemek adına aynı ürünleri farklı yemeklerde kullanarak harcanan toplam malzeme sayısını düşürebilirsiniz. Porsiyon büyüklüğü ve yan ürün seçimlerini ise, müşterilerin tercihine bırakabilirsiniz. Bu sayede, müşterileriniz yiyebileceklerini düşündükleri miktarda ürün seçebilirler. Tabaklarında yemek kaldığında, paketleyip evlerine götürmelerini teşvik etmek iyi bir tercih olabilir. Aynı zamanda artan yiyecekleri barınaklarla ve besleme yapan gönüllülerle paylaşarak can dostlarımızın yaşam mücadelelerine de destek olabilirsiniz.

Hangi ürünlerin kullanılmadığı ve misafirlerin tabaklarında kalan yemeklerin neler olduğunu tespit ederek mutfağa bildirebilirsiniz. Yemek hazırlığı ve tedarik sürecinde bu bilgiler referans alınabilir.

Yeniden kullanılabilir ürünlere yönelin

Yeniden kullanılabilir ürünlere geçmek, çevreye olumsuz etkinizi azaltmak ve çevre dostu bir işletme olmak için atılabilecek en kolay adımlardan biridir. Satın alındığında daha uygun ve kârlı hissettiren tek kullanımlık ürünler yerine, uzun vadede hem daha kullanışlı hem de zararsız ürünleri tercih etmelisiniz.

Sürdürülebilir bir restoran içerisinde plastik ürünlere yer yoktur. Pet şişe yerine cam şişe ya da cam sürahi ile su tüketimi gerçekleştirebilirsiniz. Tek kullanımlık ya da yeniden kullanılabilir malzemeleri seçebilirsiniz. Kağıt havlulara alternatif olarak yeniden kullanılabilir havlular, plastik kaplar yerine cam kavanozlar tercih edilebilir. Bakliyatları küçük kavanozlarda saklayabilir, işletmenizde plastik çatal ve bıçaklar yerine bambudan mutfak eşyaları ve pipetleri kullanabilirsiniz. Tabakları sık aralıklarla değiştirmemeyi tercih edebilir ve dekor olarak da geri dönüşümlü aksesuarlar kullanabilirsiniz.

Yerel ve sezonluk ürünleri tercih edin

Yerel ve sezonluk ürünleri tercih etmeye özen gösterebilirsiniz. Yerel ürünler kullanmak en fazla 50 km uzaklıktaki ürünleri satın almak şeklinde özetlenebilir. Daha fazla yerel ürün kullanmak, malzemelerin taşınması sonucunda oluşan çevresel etkiyi minimuma indirir. Ürünleri en kullanışlı ve lezzetinin en iyi olduğu mevsimde alabilirsiniz.

Enerji tasarrufu sağlayın

Aydınlatmada enerji tasarruflu ürünleri kullanmak restoranınızda daha az enerji ile verimli bir aydınlatma sunmanızı sağlar. Oda ışıklarını otomatik olarak karartan sensörleri tercih edebilirsiniz. Fotoseller ile gün ışığına göre otomatik ışıkları kapatıp açabilirsiniz. Bu sayede, gün boyunca dışarıdaki ışıklar açık kalmadan hem enerjiden hem de maliyetlerden tasarruf sağlayabilirsiniz. Isıtma ve soğutma sistemleri çalışırken kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır. Sisteminizi yıllık olarak ayarlayarak verimliliğini artırabilirsiniz. Kirli bir hava filtresi akışı yavaşlatarak sistemin daha fazla çalıştırır ve bunun sonucunda enerji israfı gerçekleşir. Önüne geçebilmek için hava filtresinin kontrolünü sıklıkla yapabilirsiniz. Enerji tasarrufu sağlayan buharlı pişiriciler sayesinde, yiyecekler toplu olarak ve daha az enerjiyle pişirilebilir.

Stok ve maliyetleri yönetin

Stok ve maliyet yönetimi modülü sayesinde, daha önceki satın alımlarınızda hangi üründen hangi miktarda aldığınızı ve ne kadarının kullanıldığını görüntüleyebilirsiniz. Böylelikle, ne kadar ürünün atık haline geldiğini görebilir ve daha sonraki malzeme satın alımlarda bu verilerden yararlanabilirsiniz. Günlük ve haftalık gibi periyotlarla stokları düzenli olarak kontrol ederek herhangi bir zayi ya da kayıpla karşı karşıya kalınıp kalınmadığını takip edilebilirsiniz. POS sistemine entegre bir stok ve maliyet yönetimi modülü sayesinde, yapılan satışlar sonucunda stoklardan kaç gram malzeme eksildiği de kontrol edilebilir.

Bulut tabanlı Restoran Otomasyonu Simpra ile tanışın.
(İşletmenizi Büyütüp, Kârınızı Artırmak İçin Tıklayın!)