Profesyonel mutfaklarda ekip, belirli bir hiyerarşiye göre çalışır. Bu çalışma sistemi, herkesin görev ve sorumluluklarının farkında olmasını sağlarken müşterilere sunulan hizmetin kalitesini de etkiler. Birincil şef, su şefi, kısım şefi, pasta şefi ve daha nicesi… Bu yazımızda, sizlere kısaca su şefinin kim olduğundan ve sorumluluklarından bahsedeceğiz.
Sous Chef (Su Şefi) Nedir?
Sous chef (su şefi), profesyonel mutfaklarda birincil şefin asistanı olarak çalışan kişilere verilen mesleki unvandır. Birincil şefin yokluğunda, mutfak ekibini mevcut düzene göre yönetebilecek bilgi ve deneyime sahiptir. Müşteriler ve mutfak arasında bağlantı sağlayan bir köprü olarak kabul edilebilir. Müşteri ve mutfak personeli arasında kurulan diğer bir köprü ise mutfak gösterge sistemi olarak bilinir. Restoran yazılımı ile entegre çalışan mutfak gösterge sistemi sayesinde kesintisiz bir hizmet sunulur.
Sous Chef (Su Şefi) Ne İş Yapar?
Menü planlamalarının yapılması,
Müşteriler ve mutfak personeli arasındaki koordinasyonun sağlanması,
Birincil şef tarafından verilen görevlerin yerine getirilmesi,
Mutfak ekibinin sorunlarına çözümler üretilmesi,
Mutfak ve menü maliyetlerinin takip edilmesi,
Malzeme satın alımlarında görevli kişilerin denetlenmesi ve verilen siparişlerin kontrolünü sağlar.
Sous Chef (İkinci Şef) ve Executive Chef (Birinci Şef)’in Birbirinden Farkı Nedir?
Executive chef, profesyonel mutfaklarda yönetimden sorumlu kişidir. Büyük işletmelerde, executive chef’lerin sorumluluklarında, birden fazla mutfağın sorunsuz çalışması olduğu için yemek yapımından çok mutfağın denetlenmesi ile ilgilenirler. Profesyonel bir mutfakta gerçekleştirilmesi gereken tüm işlerin yönetiminden sorumludurlar. Sous chef ise, executive chef’ten sonra profesyonel mutfaklara en hakim kişidir. Baş şefi günlük işleyiş konusunda bilgilendirir, verimli bir çalışma ortamı yaratılmasında ve menü planlanmasında birincil şefe destek olur.
Sous Chef (Su Şefi) Maaşı Neye Göre Belirlenir?
Sous chef maaşları, gastronomi alanına ilgi duyanlar ve mesleğe yeni başlayanlar tarafından merak edilen bir konudur. Sous chef maaşları özel ve kamuda olmak üzere değişiklik gösterir. Buna ek olarak, personelin deneyimi de maaşa etki eder.
Junior Sous Chef Nedir? Junior Sous Chef’in Görevleri Nelerdir?
Junior sous chef, Executive chef ve Sous chef’in asistanlığını yapan kişilere verilen mesleki bir unvandır. Sous chef mutfakta bulunmadığı zamanlarda onun görevlerini yerine getirebilecek yetkinliktedir. Junior sous chef pozisyonundaki kişiler, mutfakta pek çok görev üstlenirler. Bu görevlerden bazıları şunlardır:
Menü planlamasına dahil olmak,
Personel kıyafetlerinin denetlenmesi,
Şeflerin direktiflerinin ekibe iletilmesi,
Pazar ve tedarikçilerin ziyaret edilmesi,
Mutfak güvenlik yönergelerine uyulmasının sağlanması,
Olası problemlerde şeflere haber verilmesi olarak özetlenebilir.