“Küçüklüğümden beri, en büyük hayalim bir café veya restoran açmaktı.” sizi yansıtan bir cümle mi? Öyleyse, size hem iyi hem de kötü haberlerimiz var. Artık entegrasyonlar sayesinde, bu tarz yiyecek-içecek işletmelerini yönetmek eskisi kadar zor değil. Ayrıca, açmak veya devralmak da artık çok daha kolay. Kötü habere gelecek olursak… İşin büyük kısmı, işletmeyi açmak olsa da, asıl önemli süreç açtıktan sonrası.
Hayallerinizi gerçekleştirdiniz. Tam da istediğiniz gibi bir restoran veya café açtınız. Peki nasıl müşteri edineceksiniz? Kârınızı devamlı olarak nasıl artıracaksınız? Bu soruların bir çok farklı cevabı olsa da, işletmenize ciddi ölçüde yön verecek olan bir etmenden, entegrasyonlardan bahsedeceğiz.
Entegrasyon nedir?
Bu terimi belki daha önce duymuşsunuz, hatta günlük hayatınızda kullanıyorsunuzdur. Peki, bu terimin kelime anlamı nedir? Entegrasyon kelimesi dilimize Fransızca’dan geçmiştir ve bütünleşme, uyum anlamına gelmektedir. E-ticaret yapan işletmelerin, farklı operasyonlarını bütünleşik bir yapıda, kolaylıkla ve uyum içerisinde yönetmelerini sağlayan yazılım ve uygulamalardır. Entegrasyon denilen yazılımlar ve uygulamalar çok çeşitli olsa da, asıl amaç, operasyonları tek merkezde toplayarak otomatik hale getirmektir.
Yiyecek-içecek işletmeniz için entegrasyonlar neden önemli?
Yiyecek-içecek işletmeleriniz için entegrasyonların önemi sayılamayacak kadar çok diyebiliriz. En önemlilerinden bahsedecek olursak, operasyonlarınızı tek merkez üzerinden ve otomatik olarak gerçekleştirebileceğinizden bahsetmiştik. Her restoranın ve café gibi bir yiyecek içecek işletmesinin iyi bir POS sistemine ihtiyacı olduğu inkar edilemez bir gerçek. Peki, POS sistemini, iyi bir sistem kılan nedir? Listede en başta gelecek olan özelliği, işletmenize sağladığı entegrasyonlar olacaktır. Ne kadar fazla modülü ve entegrasyonu içinde barındırabiliyorsa, bir POS sistemi o kadar iyidir. Yemek portalı entegrasyonlarından tutun kurye modülü, ödeme çözümü, QR menü, sadakat yönetimi, e-belge ve e-tahsilat entegrasyonu gibi çok çeşitli entegrasyonları aynı anda tek portal üzerinden yönetmek, işletmenizin kârını artırırken iş yükünüzü de bir o kadar azaltacaktır.
Entegrasyon çeşitleri ve bu entegrasyonların özellikleri nelerdir?
Entegrasyonların çok çeşitli olabileceğinden bahsetmiştik. Her entegrasyon, işletmenizin farklı bir ihtiyacını karşılar. Yiyecek işletmenizi uçtan uca yönetebilmek için farklı çeşitlerde birçok entegrasyona ihtiyaç duyabilirsiniz. Örneğin; Yemeksepeti, Getir Yemek, Trendyol Yemek ve Fuudy gibi yemek portalları, online yemek siparişi hizmeti sunabilmenize olanak sağlar. Sodexo gibi bir ödeme çözümü, yemek kartı kullanan müşterilerinize ulaşabilmenizi ve temassız ödeme ile daha çok satış yapabilmenizi sağlar. E-fatura entegrasyonu, faturalarınızın stok ve maliyet yönetimi modülünüze otomatik olarak işlenmesini sağlayarak satın alımlarınız esnasında hata riskinin önüne geçer. Entegrasyon çeşitleri ve onların özellikleri sayılamayacak kadar çok olsa da, işletmeniz için en gerekli olan birkaç entegrasyonu bu şekilde sıralayabiliriz.
En kullanışlı entegrasyon yöntemi hangisidir?
En kullanışlı entegrasyon yöntemi, işletmenin türüne ve ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir. Ancak, yukarıda da belirttiğimiz gibi; birbiri ile uyumlu, sorunsuz çalışan ve herhangi bir problemde destek alabileceğiniz bir firmanın sağladığı entegrasyonlar her zaman daha avantajlı olacaktır. Dikkat etmeniz gereken ilk konu, ihtiyaçlarınızı belirlemeniz. İşletmenizin büyüklüğüne ve müşteri çeşitliliğine göre ihtiyaçlarınız da şekillenir. Bu ihtiyaçları anında cevap veren çözümler seçmeniz bu konu bakımından büyük önem taşır. İyi bir POS sistemi, bu noktada kritik bir rol oynar. İhtiyaçlarınıza yönelik olarak da seçtiğiniz entegrasyonların hepsinin POS sistemi, Stok ve Maliyet Yönetimi, Paket Servis modülü ve kullandığınız donanımlar tarafından istisnasız uyumlu bir şekilde çalışacağından emin olun.
Entegrasyonlar işletmenize ne gibi faydalar sağlar?
Yukarıdaki başlıklar altında bu konudan biraz bahsetmiş olsak da, daha açık bir şekilde listelemek faydalı olabilir. Her entegrasyonun, yiyecek içecek işletmeniza farklı faydaları vardır. En çok ihtiyaç duyulan ve bu nedenle en çok kullanılan entegrasyonları dile getirmiştik. Şimdi ise, maddeler halinde avantajlarına göz atalım.
- Kapsamlı bir POS sistemi kullanırsanız, çeşitli entegrasyonları hatasız bir şekilde kullanabilirsiniz.
- Yemek portalı entegrasyonları ile online sipariş alabilirsiniz.
- Yemek kartı entegrasyonları ile daha fazla müşteriye ulaşabilirsiniz.
- Muhasebe yönetimi entegrasyonları, kullanılan ERP sistemiyle entegre olup POS sisteminde kaydedilen verilerinin muhasebe sistemine otomatik olarak aktarılmasını sağlar.
- Yaptığınız satışların e-faturaları otomatik olarak oluşturulur.
- E-fatura entegrasyonları, stok ve maliyet takibi gibi modüllerinize gelen fatura işlemlerini otomatikleştirir ve dijitalleştirir.
- Hem maliyet hem de zaman tasarrufu sağlar.
- İş yükü azalır ve insan hatasının önüne geçer.
- Yönetim paneli üzerinden (pazar yeri), tüm entegrasyonlarınızı görüntüleyebilirsiniz.
Bunlar gibi entegrasyonlardan yararlanabilmeniz için 7×24 destek veren ve uçtan uca restoran/café yönetimi sunan bir firma ile çalışmanız çok önemli. Ayrıca, en gelişmiş ve en çeşitli entegrasyonlardan yararlanmak için Simpra Entegrasyonlar sayfasını ziyaret edebilirsiniz.