Dünya gastronomi sahnesinin en saygın referanslarından biri olarak kabul edilen Gault&Millau, Türkiye’de de şeflerin, restoranların ve otellerin çıtasını belirleyen önemli bir rehber konumunda. Yazımızda Gault&Millau nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, hangi değerlendirme sistemini kullanır, Michelin Rehberi’nden hangi noktalarda ayrılır ve Türkiye yemek kültürü için neden bu kadar kritik bir rol oynar gibi sorulara ışık tutuyoruz. Gault&Millau 2026 seçkisi ise Türkiye’nin modern gastronomide nasıl güçlü bir konuma ilerlediğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Gault & Millau’nun Tanımı ve Önemi
Gault & Millau, Fransız gazeteci-yazarlar Henri Gault ve Christian Millau tarafından 1969 yılında oluşturulan, modern gastronominin gelişiminde önemli bir rol oynamış bağımsız bir restoran değerlendirme rehberidir. İlk olarak Fransa’da yayımlanan rehber, sonraki yıllarda Avrupa’nın en etkili gastronomi otoritelerinden biri hâline gelerek, şeflerin yaratıcılığını, tabaktaki özgün yorumu ve modern mutfak akımlarını destekleyen yaklaşımıyla klasik değerlendirme sistemlerinden ayrıldı. Gault & Millau nedir dediğimizde, günümüzde restoranların yalnızca teknik mükemmelliğini değil, yenilikçi mutfak anlayışını da teşvik eden bir referans noktası olarak kabul edildiğini söyleyebiliriz.
Rehberin Avrupa genelindeki etkisi, genç şeflerin keşfedilmesine, yerel mutfakların uluslararası görünürlük kazanmasına ve çağdaş gastronomi akımlarının geniş kitleler tarafından daha erken fark edilmesine katkı sağlıyor. Fransa, Belçika, İsviçre ve Orta Avrupa’da güçlü bir otorite olarak yer edinen Gault&Millau, son yıllarda Fas, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi farklı coğrafyalardaki ülkelere açılarak global gastronomi sahnesindeki önemini giderek artırıyor.
Gault&Millau Rehberi, yapısı gereği restoranların ve şeflerin tabaklarındaki yaratıcılığı ve özgün yorumu önceleyen esnek puanlama sistemi sayesinde, teknik mükemmeliyetin yanı sıra mevsimsellik, yöresel tatlar ve yenilikçi tabakları da değerlendirme kapsamına alıyor. Bu yönüyle Gault&Millau Rehberi, hem ülkelerin hem de restoranların gastronomi alanındaki yeteneklerinin uluslararası görünürlüğünü ve sektörel itibarını güçlendiren önemli bir platform niteliği taşıyor. Dolayısıyla hem şeflerin kariyerleri hem de restoranların başarılarına doğrudan etki eden güçlü bir katkı sağlıyor. Diğer taraftan Gault&Millau 2026 itibarıyla bir otel seçkisi de sunmaya başladı.
Gault & Millau’nun Küresel Yayılımı ve Türkiye Yemek Kültüründeki Konumu
Temelleri 1969 yılında atılan Gault&Millau Rehberi, başlangıçta yalnızca Fransa genelinde her yıl yaklaşık 2.500 işletmeyi inceleyen ve genç yetenekleri keşfetmeyi misyon edinen bir değerlendirme sistemi olarak ortaya çıktı.
Bugün Gault&Millau ekibi, yalnızca Fransa’da her yıl 10.000’den fazla işletmeyi ziyaret eden 100’ü aşkın uzmanla kapsamlı bir değerlendirme ağı yürütüyor. Dünya çapında ise 8.000’den fazla restoranı inceleyerek kendisini uluslararası bir otorite olarak konumlandırıyor. Bugün aralarında İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri, Gürcistan, Japonya ve Türkiye gibi ülkelerin bulunduğu toplam 20 ülkede gastronomi sahnesini değerlendiren Gault&Millau, dünya mutfağına yön veren uluslararası bir referans rehber konumunda yer alıyor.
Gault&Millau’nun Doğuşu: Yükselişi ve Mutfak Dünyası Üzerindeki Etkisi

Paris-Presse gazetesinde çalışan gazeteci Henri Gault’un “Hafta Sonu Kaçamakları” başlıklı bir köşe hazırlamasıyla atılan Gault&Millau, kısa sürede gastronomi dünyasında kendine özgü bir yer edindi. O dönemde gazetenin genel yayın yönetmeni olan Christian Millau, Gault’un yazılarını değerlendiriyordu ve kısa sürede bu iki isim, gastronomi sahnesinde cesur, yenilikçi ve dönemin ruhunu yakalayan bir üslubun temsilcileri hâline geldi. İkili, 1972’de daha sonra “Sarı Kitap” (Yellow Book) olarak anılacak, Fransa genelini kapsayan ilk Gault&Millau rehberi olan Le Nouveau Guide Gault-Millau’yu yayımladı. 1973’te ise “Nouvelle Cuisine” akımının 10 kuralını tanımlayarak çağdaş gastronominin çerçevesini çizdi ve gastronomi dünyasında yeni bir standart oluşturdu.
Henri Gault ve Christian Millau, bağımsızlıklarını koruyan yaklaşımı sayesinde Alain Ducasse, Joël Robuchon, Guy Savoy, Marc Veyrat ve Pierre Gagnaire gibi bugün dünya çapında tanınan pek çok şef ilk kez Gault&Millau aracılığıyla keşfedildi.
Rehberin ünü ve etkisi kısa sürede Fransa dışına taştı. 1978’de yayımlanan özel şarap sayısı, 1980’de Time dergisinin kapağında yer almaları ve 2012’de başlatılan Gault&Millau Tour gibi etkinliklerle rehber uluslararası bilinirliğini pekiştirdi.
2023’te rehber ve Gault&Millau dergisi yeniden bir araya gelerek gastronomiye hem uzman görüşü hem de gazetecilik perspektifi kazandıran bütüncül bir yayın modeline geçti. 2024’te ise profesyonel kaliteye sahip bir mutfak gereçleri koleksiyonu piyasaya sürülerek marka, gastronomi camiasıyla daha geniş bir etkileşim kurdu.
Gault & Millau Değerlendirme Metodolojisi: “Şef Şapkası (Haube)” ve Puanlama Nasıl Uygulanır?
Gault&Millau’nun uluslararası puanlama standardı toplam 20 puan üzerinden belirlenir. Bir restoran, yemekler için en fazla 15 puan alabilir. Uzman gruplar, kullanılan malzemelerin kalitesini, baharat ve aroma dengesini, tabakların yaratıcılığı, sunum tekniğini, lezzet uyumunu ve yemeği özel kılan etkileri değerlendirir. Geri kalan 5 puan ise restoranın servisi, ambiyansı ve genel deneyim üzerinden kazanabilir.
2010 yılından itibaren restoranlar “şef şapkası (toque/Haube)” sistemiyle değerlendiriliyor ve en yüksek derecelendirme 5 şef şapkasıdır. Gault&Millau restoran listesine ve gastronomi rehberine girebilmek için en az 10 puan almak gerekir.
Gault & Millau ile Michelin Rehberi Arasındaki Temel Ayrım Noktaları

Gault&Millau ile Michelin Rehberi arasındaki temel ayrım noktaları şu şekilde listelenebilir:
- Gault&Millau restoranları 1–20 arasında puanlarken, Michelin Rehberi yıldız sistemi kullanır ve 1 ile 3 yıldız arasında derecelendirme yapar.
- Gault&Millau yaratıcılığa, özgünlüğe ve tabakların yenilikçi yorumlarına daha fazla önem verirken, Michelin Rehberi teknik mükemmeliyet, pişirme becerisi ve tutarlılığı merkeze alır.
- Gault&Millau yemeklerin yanı sıra atmosferi, mekanın konforu gibi unsurları değerlendirmeye dahil ederken, Michelin Rehberi önceliği tamamen tabaktaki teknik kaliteye ve malzeme seçimindeki ustalığına verir.
- Gault&Millau genç yetenekleri, çağdaş trendleri ve daha deneysel mutfakları öne çıkarırken, Michelin Rehberi uzun yıllar boyunca daha klasik ve rafine gastronomiyi merkeze alır.
- Gault&Millau daha esnek ve modern bir değerlendirme yaklaşımı benimserken, Michelin Rehberi daha katı, kurallı ve anonim müfettiş sistemiyle çalışır.
- Gault&Millau değerlendirmelerinde müfettişler bazen kendilerini tanıtabilir. Michelin Rehberi ise müfettişlerini gizli tutar ve aynı restorana birden fazla kez giderek değerlendirme yapar.
Gurme Deneyiminde Gault & Millau Rehberini Niçin Tercih Etmeliyiz?
Gault&Millau, yalnızca “iyi yemek yenilecek yerleri” listeleyen bir rehber olmaktan çok, şefin yaratıcılığını, tabaktaki özgün yorumu ve atmosferi birlikte değerlendiren bir gastronomi pusulası olduğu için gurme deneyimi yaşamak isteyenler açısından güçlü bir referans sunar. Gault&Millau cesur ve çağdaş mutfaklara, genç yeteneklere ve yeni trendlere alan açar. Bu sayede rehber, klasik “fine dining” sınırlarının ötesine geçerek, hem yenilikçi mutfakları hem de karakteri güçlü, samimi mekânları keşfetme imkânı verir. Restoranları yalnızca sundukları lezzetli tabaklar üzerinden değil, servis, ambiyans ve genel deneyim üzerinden de yorumlayan yaklaşımı sayesinde Gault&Millau, yeni lezzetler denemek, farklı mutfak stillerini keşfetmek ve gerçekten hatırlanmaya değer bir gurme yolculuğu planlamak isteyenler için son derece işlevsel ve ilham verici bir rehberdir.
Gault & Millau 2026 Ödülleri ve Yılın Şefi Seçimleri

Gault Millau-İstanbul
Sonuç olarak, Gault Millau Türkiye ve bu gibi uluslararası rehberlerde yer almak isteyen restoranların yalnızca mutfak kalitesine değil, bütünsel misafir deneyimine yatırım yapması büyük önem taşıyor. Bu noktada güçlü bir POS sistemi, hızlı ve hatasız operasyon akışı sağlayarak servis kalitesini yükseltirken modern bir QR menü altyapısı misafirlerin menüyü kolayca keşfetmesine ve daha akıcı bir deneyim yaşamasına yardımcı olur. Bunların yanı sıra etkili bir müşteri sadakati stratejisi geliştiren restoranlar, Gault Millau’nun ödüllendirdiği sürdürülebilir kaliteyi koruma konusunda önemli bir avantaja sahip olur. Yaratıcılığın, kusursuz servis akışının ve misafir bağlılığının birleştiği işletmeler, hem rehberde öne çıkma hem de gastronomi sahnesinde kalıcı bir yer edinme şansını artırır.
Gault&Millau 2026 Seçkisi
ÖZEL ÖDÜLLER
- Yılın Onur Ödülü: Ralph Radtke
- Gastronomi TV Programcısı: Memet Özer
- En İyi Brunch Mekanı: Raffles İstanbul, Peninsula İstanbul, Swissôtel the Bosphorus-Istanbul, Shangri-La İstanbul
- Yüzyıllık İşletme Ödülü: Baylan, Pandeli Restauran
- İkinci Kuşak İşletme Ödülü: Bay Nihat, 7 Mehmet
- Best Outside Catering: OS Fine Catering
- En İyi Banket Ödülü: Divan Grubu – Murat Tomruk
- Özellikli İşletmeler: Terminal Kadıköy, Flow Manavgat Şelale, Clubhouse Bebek
- En İyi Türk Mutfağı: Borsa Kandilli Restaurant
- En İyi Anadolu Mutfağı: Natolia
- En İyi Tasarım Restoranı: Menua Van
- En İyi Street Food: Akali İstanbul
- En İyi Bar: Ritmo Bar
- En İyi Miksoloji: Tavern
- Yılın Mutfak Kültürü Ödülü: Ahmet Güzelyağdöken
- Farm to Table: Casa Lavanda
- En İyi Deniz Restoranı: Kıyı Restoran
- En İyi Resort Otel Ödülü: Club Marvy
- En İyi Hospitality Ödülü: Peninsula İstanbul
- En İyi Butik Otel Ödülü: Ailée İstanbul, Key Urla, Avantgarde Refined Cappadocia, Vakko Hotel Sumahan, Yazz Collective
- En İyi Şehir Oteli: Mandarin Oriental Bosphorus
- En İyi Convention Hotel: Nirvana Cosmopolitan
- En İyi Pasta Şefi: Metin Saruhanlı
- En İyi Çikolata Şefi: Ghislain Gaille
- En İyi Patisserie: Cova İstanbul
- En İyi Tabak Tasarımı: Narimor Urla
- En İyi Servis: Cipriani
- En İyi Sommelier: Seray Kumbasar – Vino Locale
- En İyi Sommelier Otel: Nebiye Kaya – Peninsula İstanbul
- En Genç Şef: Ethem Can Sassin – Catch Restoran
- Yılın En İyi Resort F&B Başarı Ödülü: Hillside
- En İyi Sürdürülebilirlik Ödülü: Vino Locale (Ozan Kumbasar), TURK Fatih Tutak (Fatih Tutak), Araka (Zeynep Pınar Taşdemir), Neolokal (Maksut Aşkar), Narımor (Atilla Heilbronn)
- Uluslararası Marka Ödülü: Gigi Rigolatto – Nazlı Sönmez Vallee
- Yılın En İyi Restoranı: Teruar Urla – Osman Serdaroğlu
- Yılın En İyi Şefi: Aret Sahakyan – Ayla by Aret Sahakyan & Maçakızı
1 Toque – Gourmand Table
Antalya
- Nemo Restaurant
Balıkesir
- Ayna Yeme İçme Oturma Yeri
Çanakkale
- Hotel Caeli
Muğla
- The Galliard Cove House (Bodrum)
- Caviar Kaspia (Bodrum)
- Dereköy Lokantası (Bodrum)
- Miori Göcek (Dalaman)
- Yazz Collective (Fethiye)
İstanbul
- Gram Restaurant
- Strada
- Neni Brasserie
- Aşeka
- Bi Nevi Deli
- Cantinery
- Pera Palace
- Cozy Etiler
- Gina
- Petra Roasting Co.
- Ruby
- Gou Society
- Madera
- Aheste Pera
- Banyan Restaurant
- Bardot
- Batard
- Beca
- Gün Lokantası
- Lokanta Limu
- Catch Restaurant
- Olden 1772
- Sıralı Kebap
- Şans Restaurant
İzmir
- Mayadan Restoran
- Eşlikçi
- Hus Şarapçılık
- İsabey Bağevi
- Manej Urla
- Gia Urla
1 Toque – Şef Restoranları
Antalya
- Capra Çukurbağ
- Season by Mutlu Şevket Yılmaz
İzmir
- Hiddenbay Teo’s
- Mandarinn Karaburun
- Mitu Lokanta
- Ritüel
- Roku Sushi Omakase
- Hiç Urla
Muğla
- Le Palme Bodrum (Bodrum)
- Hodan Yalıkavak (Bodrum)
- Sento by Nuup (Marmaris)
İstanbul
- Kruton
- Tam Ocakbaşı
- Dafni Ateşbaşı
- 7 Mila Restaurant
- Filo d’Olio Caddebostan
- Zaaf
- The Barn – Grandma’s Wonderland
- Topaz İstanbul
- Akira Back
- Caviar Kaspia
- Lokanta 1741
- Lokanta Göktürk
- Muutto Anatolian Tapas Bar
- MYK Restoran by Mehmet Yalçınkaya
- Ocak
- Palude Restoran
1 Toque – Bar
İstanbul
- KIFF İstanbul
- Alexandra Cocktail Bar
- Foxy Nişantaşı
- MiniBar İstanbul
- Topside Bar
- Upperist
- Zihni Bar
- Frankie
- Allen Kitchen & Cocktail
- Olea & Bar
- Mathilda’s Cocktail Bar
- Mikla Bar
1 Toque – Patisserie
İstanbul:
- Otto Bite
- The Levant Tahinier
İzmir:
- Arpège Patisserie
1 Toque – Seafood
Ankara
- Kalbur Balık Restaurant
- Göz Balık
Antalya
- İskele Balık
- Antalya Balıkevi
- Lara Balık
Aydın
- Bottarga Restaurant (Kuşadası)
Balıkesir / Ayvalık
- Bay Nihat
- Teo’s Restoran
İstanbul
- Eleos
- Papalina Balık Restoranı
- Uskumru Restaurant
- Balıkçı Sabahattin
- Eskiyer Restaurant
- Arnavutköy Balıkçısı
- Del Mare Restaurant
- Villa Bosphorus
- Azur Yeniköy
- Park Fora Restaurant
- Suna’nın Yeri
- Sofram Balık
- Balat Sahil Restaurant
- Tarihi Bebek Balıkçı
- Lacivert Restaurant
- Mira Balık
- Yüksel Balık
- Calipso Fish
- Yeniköy Balıkçısı
İzmir
- Gula Urla
Muğla:
- Girida Port (Fethiye)
- Barbarossa Bodrum (Bodrum)
- Memedof (Bodrum)
- Mimoza Restaurant (Bodrum)
- Sait Restaurant (Bodrum)
-
2 Toque
- Ankara: Alma Table, MYK Alaz Restaurant, Trilye Restoran
Antalya: Chayote Nirvana, The Rabbit Hole Restaurant – Olympos Mountain Lodge
Muğla/Bodrum: MYK Denizden, Gigi Rigalotto, Bodrum Hakkasan, Kitchen by Osman Sezener, Malva, Mezra Yalıkavak, Orfoz Restaurant, Scorpios Bodrum, Tutti
İstanbul: Aila, Alaf, Apartıman Yeniköy, Araf İstanbul, Ritmo, Atölye Restaurant, Avlu Restaurant, Balıkçı Kahraman, Baylan Bebek, Beyti, Biz İstanbul, Borsa Kandilli Restaurant, Chalet, Cova, Dragon Restaurant, Efendy, Fahri Konsolos, Fauna, Lokanta Feriye, Five O’Clock, Frankie, Herise İstanbul, Hodan, Inari Piku Etiler, Kıyı Restoran, Lokanta by Divan, Madhu’s, Mürver, MykOrini, Nazende Cadde, Natolia, Novikov İstanbul, Nusr-Et Steakhouse, Octo İstanbul, Okra Restaurant, Papermoon, Roka İstanbul, Sakhalin İstanbul, Sunset Grill & Bar, Aliée İstanbul by Thomas Bühner, Telezzüz, Terrazza Italia, Tavern, The Townhouse, Zuma Restaurant, Basta Neo Bistro, Restoran Modern
İzmir: Filo d’Olio İzmir, Horasan Balık Çeşme
Nevşehir: Lil’a Restaurant, Nahita Restaurant, Reserved Cappadocia -
3 Toque
- Bodrum, Muğla: Maçakızı, Ayla by Aret Sahakyan
Antalya: 7 Mehmet
İstanbul: AQUA, Araka, Arkestra, Casa Lavanda, Gallada, Mikla, Nicole, Sankai by Nagaya, Seraf Vadi, Tuğra Restoran
İzmir: Narımor, OD Urla, Teruar Urla, Vino Locale -
4 Toque
- İstanbul: Neolokal, TURK Fatih Tutak
Hotel Selection
Alavya – İzmir
Aliée – İstanbul
Argos in Cappadocia – Kapadokya
Avantgarde Refined Caves of Cappadocia – Kapadokya
Ayşe Hanım Konağı – İzmir
Bebek Hotel by The Stay – İstanbul
Büyükada Splendid Palace Hotel – İstanbul
Casa Lavanda Boutique Hotel – İstanbul
Club Marvy – İzmir
D Maris Bay – Marmaris / Muğla
Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus – İstanbul
Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet – İstanbul
Hişvahan – Gaziantep
Hillside Beach Club – Fethiye / Muğla
Key Urla – İzmir
Macakızı – Bodrum / Muğla
Mandarin Oriental Bosphorus – İstanbul
Mandarin Oriental Bodrum – Bodrum / Muğla
Manej Urla – İzmir
Maxx Royal Bodrum Resort – Bodrum / Muğla
Museum Hotel – Kapadokya
Six Senses Kocataş Mansions – İstanbul
Simurg Inn – Çanakkale
Nadas Kazdağları – Çanakkale
Swissôtel The Bosphorus İstanbul – İstanbul
The Bodrum EDITION – Bodrum / Muğla
The Marmara Bodrum – Bodrum / Muğla
The Peninsula İstanbul – İstanbul
Vakko Hotel & Residence – Sumahan on the Bosphorus – İstanbul
Yazz Collective – Fethiye / Muğla



