Yeme-İçme Sektörü Trendleri 2021

0
5395

Yaşanan pandemi döneminin ardından, restoran sektöründe çeşitli değişimler meydana geldi. Restoran sahipleri ve işletmecileri, işlerini ayakta tutmak ve geliştirmek için farklı iş modelleri denemeye başladı. Bu denemeler sırasında paket servisten, bulut mutfağa kadar farklı süreçler önem kazandı. Bunun en büyük sebebi restoran sahiplerinin hala çoğu müşterisine “paket servis” ile ulaşabiliyor olması.

Birçok restoran, artık “mutfağı merkez alan” modeller benimsiyor. Bu iş modeli sayesinde mutfak en önemli nokta olarak merkeze yerleştiriliyor ve tüm teslimatlar bu noktadan dağıtıma çıkıyor. Restoranlarda yaşanan bu evrim ile kendi iş modelinize uyarlayabileceğiniz yeni konseptler ortaya çıkıyor. Dikkat etmeniz gereken yeni trendlerden ve kavramlardan birkaçını listeledik.

Hızlı Servise Odaklanan Menüler

Dünya çapında geçtiğimiz yıl yaşanan kapanmalar sırasında restoran sahipleri, yemeklerini servis etmek için yeni çözümler düşünmeye başladı. Bu restoranlardan bazıları klasik menülerindeki yemekleri daha hızlı servis edilebilir yemekler olarak güncelledi. Örneğin menüsünde lezzetli tavuklar servis edilen restoranlar, tavuk sandviçleri de servis etmeye başladı. Böylece markalar, gündelik hayatın hızına yetişir hale geldi.

Restoranlarda servis edilen yemeklerin, gündelik hayatın hızına daha çok uyum sağlayan menüler haline gelmesi ile birlikte bu işin örnekleri de arttı. Bazı üst segment restoranlar menülerindeki hamburger, patates kızartması gibi kolay hazırlanan ve servis edilen lezzetleri, sipariş bölgesine servis etmeye başladı. Müşterilerinin eskiden restoranda yiyip lezzetini bildiği bu yemekler, kısa zamanda verilen sipariş sayısını artırdı.

Sanal Restoranlar ve Hayalet Mutfaklar

Hayalet mutfaklar (Bulut mutfak) ve sanal restoranlar 2020’den önce piyasaya girmeye başlamıştı. Ancak pandemiyle birlikte bu tip restoranların başarısı ciddi şekilde arttı. Birçok restoran artık işletme içerisinde yemek servisini ortadan kaldırıp, sadece teslimat ile sipariş alır hale geldi. Hayalet mutfaklar, yeni bir konsept denemek için uygulanabilir en başarılı ve kolay iş modellerinden biri. Çok iyi bir şef tutarak kiralayacağınız bir mutfak ile müşterilerinize teslimat yapmaya hemen başlayabilirsiniz.

Hayalet Mutfak ile ilgili daha fazla detayın bulunduğu blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Sosyal Medya Kullanımı

Restoranların çok daha fazla video ve kamera arkası yayınlamaya başlaması büyük ihtimalle dikkatinizi çekmiştir. Özellikle bu zor zamanlarda bir işletme sahibi olarak tüketiciler ile iletişimi artırmak çok önemli. Tüketiciler, COVID-19 kısıtlamaları sırasında etkilenen küçük ve yerel işletmeleri desteklemeye daha meyilli hale geldiler. Artan bu farkındalıkla birlikte arka planda gerçekleşen operasyonlarını, TikTok ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında göstermek tüketicilerin daha çok ilgisini çekiyor. İşletmeler için olağanüstü bir pazarlama aracı haline gelen bu konsepti restoranında hemen kullanmaya başlamalısın.

Temassız Sipariş ve Ödeme Deneyimi

Pandemi bittiğinde bile artık ortadan kalkmayacak bir konseptte: Temassız süreçler. Müşteriler artık bir çalışanla etkileşim kurmadan, telefonlarından restorana ait QR menüyü görüntülemeye, sipariş vermeye ve temassız ödeme yapmaya çok alıştı. Yapılan araştırmalara göre bu teknolojiler pandemiden sonra da müşterilerin bir beklentisi haline gelecek.

Gelişen teknolojiler ile birlikte, bazı restoranlar müşterilerinin siparişini kiosklardan alıp, ısıtılan bir kabinden teslimatını sağlıyor. Sıfır teması sağlayan bu operasyonun en büyük avantajı işletmenizdeki operasyonların ön mutfağına odaklanmadan, sadece mutfağa odaklanıyor olmanız. Bozuk para taşımanın git gide azaldığı ve paket siparişin artığı bu dönemde, bu tarz konseptlerin restoran sektörüne yeni bir soluk getireceği inkar edilemez bir gerçek.

Robot Mutfaklar

Teknolojinin gelişimiyle herkesi çok şaşırtan bir başka trend de, robot mutfaklar oldu. Bu robotlar, yemek hazırlamadan bulaşık yıkamaya ve genel temizliğe kadar çeşitli işlerin üstesinden gelebiliyor.

Robot mutfaklarda yiyeceklerin hazırlanmasına ve sunulmasına kadar robotlar sorumludur.
Bu mekanik şefler tazelik ve kaliteyi sağlamak için farklı gıda ürünlerini değerlendirebilir, kilerden uygun ürünleri seçebilir ve pişirme süresini hesaplarken bir çok farklı görevi yerine getirebilmektedir.

Özellikle Avrupa’da gittikçe yaşlanan nüfusu göz önünde bulundurursak bu tarz günlük işlerin robotlar tarafından yapılmaya başlanması ciddi önem taşıyacaktır. Bu sayede, nüfus yaşlandıkça tekrarlayan görevleri yerine getiremeyen kadın ve erkeklerin görevlerini, bir robot defalarca baştan yapabilir.

Geleceğin Trendlerine Adapte Olun

Tüm bu yeni konseptlerle birlikte pandemiye ve geleceğe uyum sağlamak daha kolay oldu. Temassız teslimatın uzun vadede ortadan kalkmayacağını göz önünde bulundurursak, az kişi tarafından uygulanan ancak başarıyla sonuçlanan bu konseptleri göz önünde bulundurabilirsin.

Restoran sektöründe yaşanan bu konseptler ve yeni iş modelleri, görmezden gelinecek noktada değil. İşletmeciler ve restoran sahipleri, restoranlarının rolünün ne olacağını yeniden düşünmeli ve ilham verici bu örneklere uyum sağlamalıdır. Bu iş modelleri ve ortaya çıkan konseptler, müşteriler ile bulundukları yerde buluşmak ve sektörü canlandırmak için her geçen gün gelişmeye devam edecek…

Bulut tabanlı Restoran Otomasyonu Simpra ile tanışın.
(İşletmenizi Büyütüp, Kârınızı Artırmak İçin Tıklayın!)